Denver Health Parking Structure

Location:Denver, CO
Contractor:Turner Construction
Architect: Watry Design, Inc. and Gensler
Engineer: Martin/Martin, Inc.
Owner:Denver Health and Hospital Authority

Denver Health adds seven-story precast concrete parking garage. 

The Denver Health and Hospital Authority is currently constructing its long-planned outpatient facility, including its largest parking garage.  The health system, which treated about 200,000 unique patients in 2017 and brought in revenue of $1 billion, submitted a site development plan to the city to replace the existing structures with the seven-story garage.

Wells Concrete was selected as a Design Build partner from the start of this 300,000-square-foot Outpatient Medical Center. The hospital hopes to have the new outpatient facility open in the second quarter of 2020. And the hospital is aiming to complete the new garage ahead of it.

The health system plans to convert the 697-spot garage at 671 Acoma St. from employee to patient parking. The new structure will be the fourth dedicated parking garage on the campus. The one at 671 Acoma St. is the most recent, having been completed in 2015. The one on the corner of 6th Avenue and Delaware Street is currently the largest, with 1,096 spaces. The site of the planned garage is divided into two parcels.

The 0.53-acre 550 Acoma St. parcel has an approximately 20,000-square-foot, single-story building on it. Denver Health purchased the property in February 2012 for $1.8 million.

The 0.78-acre 530 Acoma St. parcel has an approximately 38,000-square-foot, single-story building on it. After leasing the building for years, Denver Health purchased the property in May, paying $9.65 million for it and the adjacent 55 W. 5th Ave. parcel, which is not part of the development plan.

The seven-story garage will have a 2,500 square foot commercial / retail space on the ground floor and add 1,246 additional spaces and alleviate frustrations of some employees.

Wells Concrete provided more than 430,000 sq. ft. of precast concrete for this net-zero parking structure, including double tees, spandrels, beams, columns, both architectural and structural wall panels and precast stairs.  The wall panels near the stair / elevator core showcase a thin brick finish. The horizontal lite walls include a galvanized, integral mesh that provides fall protection at the parking structure ramps, which also reduces trade coordination. In addition, Wells designed the roof to accommodate a photovoltaic array and to allow for southern expansion in the future.

Products Sq. Ft. #
Beam Inverted Tee Special 3,628 27
Beam Rectangular 913 44
Column 3,885 88
Double Tee 12 28 11,530 21
Double Tees 10 x 24 321,778 597
Flat Slab (mild) 51,006 190
Flat Slab (Prestressed) 2,284 10
Spandrel 21,956 99
Stairs 1,749 28
Wall Architectural (mild) 2,211 7
Wall Stressed 9,100 24
Wall Structural 1,916 54
Totals 431,958 1,189

For more information on this project, please contact Scott Maclay or Dan Parker.