Wells Fargo builds parking ramp to make room for workers at south Minneapolis campus with 326 pieces of precast concrete

Wells Fargo Ramp

Location:
Minneapolis, MN
General Contractor:
Ryan Companies US, Inc.
Architect:
Ryan A+E Inc.
Engineer:
Walker Parking Consultants
Owner:
Wells Fargo
Description: 

Wells Fargo is building a $23 million parking structure next to its Midtown Minneapolis campus to serve 1,250 employees being relocated to the Phillips neighborhood offices.  Construction began in May 2018, with completion in summer 2019.

The five-story, 696-stall ramp will rise on a surface parking lot next to a 1,992-stall parking structure; about one-third of the surface lot will remain after the structure is complete.

Wells Fargo also has a 1,042-stall ramp in the same vicinity; together, the planned and existing structures will provide parking for three campus office buildings.  The buildings – which are next to the Midtown Greenway bicycle trail — are connected by skyways.

With the addition, Wells Fargo will have about 4,650 employees at the campus. Wells Fargo houses its consumer lending and mortgage lending units at the campus.

The ramp is one of the first the city has approved under an amended parking structure policy approved November 2017. That policy requires new parking structures to screen cars in the structure from view from the street, and to provide “active uses” at the street level.  Those active uses include housing and commercial space.

Wells Concrete is manufacturing and erecting nearly 30,000 sq. ft. of precast for this project. The exterior architectural wall and spandrel panels boast a mix of acid etch charcoal panels and sandblasted white panels.  The precast concrete colors on this south parking structure will tie into colors on the campus’s north building, hence creating a balanced “bookend” look and feel.

Products Summary Sq. Ft. #
Architectural Insulated Wall 6,217 32
Architectural Solid Wall 1,782 16
Cladding Spandrel 18,394 261
Other 6 2
Solid Slab 2,263 15
Totals 28,663.0 326

 

For more information about this project, contact Mat Boie.