Boston Scientific is not only the largest employer in Maple Grove, MN, it’s the largest of its kind in the northwest suburbs. When the medical device company needed to make a significant addition to an existing building, Wells collaborated with Mortenson and HGA to provide innovative and efficient solutions.

Prefabrication proved to be the quickest and only feasible way to provide a roll cast brick facade on the exterior of the building for this almost 50,000 sq ft addition. To support the project vision, the Wells team provided architectural solid panels, architectural insulated panels, structural solid panels, and an innovative feature of with three sides of brick standing approximately 40’ tall. After placing the columns in the form, pouring one side, then tilting and pouring the other, Wells achieved the desired outcome of a true monolithic design. The final columns frame expansive vertical windows to bring light into the building, while achieving a unique pattern in the building envelope design.

close view of building with patio

Throughout the project, the team overcame several challenges; there were multiple roll cast and sequential pour panels consisting of brick; the project was set on a tight site adjacent to a hill, and several of the panels weighed nearly 80,000 pounds with the team having to reach approximately 100 feet to set them. The installation and erection of the prefabricated concrete, took just under two months to complete, allowing other trades fast access to the facility.

The final addition is a continuous extension of the existing campus, meeting aesthetic, budget and schedule goals, in support of the growth and expansion plans of this leading medical device manufacturer.

close up of side of building with sky
wide view of side of building with sky