Mill Street Parking Structure

Wayzata, MN

As a result of growing popularity, this town’s downtown area was experiencing heavy vehicle congestion—and a lot of parking problems. Street parking was limited, and the available surface lots were few and sometimes crumbling. In search of a solution to the parking shortage, city officials began exploring the possibility of adding a parking ramp on one of the major streets. But a plan to erect a three-story structure there quickly ran into opposition. The town liked being a “small town,” and there was a general concern that this large parking ramp would be out of scale with the developments around it.

The project seemed to be at an impasse until the architects and engineers facilitated a charrette suggesting some alternative solutions. What ultimately emerged was a design that was more elegant and compact than anyone had imagined it could be.

Initially, city officials hoped to build a pedestrian plaza alongside the structure, a place where farmer’s markets and street festivals could be staged. But that idea was complicated by the fact that many businesses had service entrances on that street. The architects proposed a new scenario: if the space reserved for the plaza were used to enlarge the surface area for parking, the upper parking tier could be removed. Public opinion quickly coalesced around that approach.

The 385-stall structure was completed in summer 2017. Essentially, it’s a single parking tray above a surface lot, clad in sections of dark-gray brick so that the exterior contrasts with the lighter-stone and buff-colored buildings along the same street. The entrances to the lower level are lined with perforated-metal screens backlit by LEDs, giving drivers a clear sense of navigation even in the dead of night. Because the structure is built into a slope, the architects were able to give the upper level its own entry, off a side street. The omission of a ramp between levels freed up space for additional stalls.

Ventilation and security are often issues in parking ramps. The architects addressed both by making the lower level somewhat porous: Openings in the walls allow exhaust to exit the building without mechanical interventions, while also allowing view and acoustical porosity as safety measures. Wood slats installed in the voids only partly block the view in and out, and the slatted wood aesthetic is reminiscent of the ubiquitous boat docks you see on the nearby lake.

For the most part, the structure was designed to recede into the downtown environment. The architects kept lighting on the second level low to the ground, and they angled it in a way that minimizes light pollution for the residences on the hill above. But the building couldn’t be invisible. The design places pedestrian entrances and staircases where they can easily be seen through visual corridors from Lake Street. Finding your way back to your car is intuitive.

The precast concrete producer provided 203 pieces of architectural precast concrete with acid etch and thin brick finishes to create the façade. The entire project included construction of a new 385-stall, 93,700 sq. ft. parking structure for the downtown area of the city. Work consisted of a cast-in-place concrete with a post-tensioned cable 2nd floor deck. Exterior façade consisted of precast panels with a thin-brick facing, factory finished metal wall panels and decorative ipe wood cladding.

The project came together on schedule and under budget.

Project Details

Product Summary Sq. Ft. #
Flat Architectural 2,715 28
Flat Architectural 8,178 183
Total 10,893 211

11” solid = 4

8” solid = 15

12” solid = 42

6” solid = 16

4” caps = 126


Get in Touch

Gary Pooley

Regional Sales Manager
763.235.8438